Valse politieagenten aan het werk

22
apr
2025

Dit weekend zijn er opnieuw personen opgelicht door valse politieagenten. Mensen worden opgebeld door iemand die zich uitgeeft voor politiemedewerker om zo pincode, bankkaart en waardevolle spullen te stelen. Deze manier van oplichten bestaat al langer, maar nu wordt onze regio geviseerd. De oplichters hebben het gemunt op oudere mensen, ken je iemand? Waarschuw hem of haar!

Hoe werken de oplichters?

Senioren worden opgebeld door een valse politiemedewerker die waarschuwt voor inbraken en vraagt om ramen en deuren gesloten te houden.  Dit gebeurt vaak 's avonds en via de vaste lijn. De slachtoffers worden bang gemaakt maar tegelijk gerustgesteld. De vriendelijke - maar valse -  politieman of -vrouw biedt aan dat de wijkagent langskomt. De valse wijkagent neemt foto's van de juwelen om deze daarna - samen met de bankkaarten, cash geld en andere waardevolle spullen - in 'veiligheid' te brengen.

De valse wijkagent die langskomt is niet in politie-uniform. Hij of zij is 20 minuutjes binnen en in die tijd wordt er gevraagd om niemand te contacteren of de telefoon open te laten liggen. Dit om te voorkomen dat iemand de slachtoffers zou kunnen waarschuwen. Eens de oplichters alles meenamen, wordt er met de bankkaarten geld afgehaald. 

Wat vertellen de oplichters?

De oplichter vertelt aan de telefoon een mooi verhaal. Bijvoorbeeld dat hij politie-inspecteur is die net een verdachte heeft opgepakt. Bij die verdachte hebben ze zogezegd gegevens gevonden waardoor ze vermoeden dat er een nieuwe inbraak gaat gebeuren. De oplichter vraagt dan om bankgegevens en of er misschien waardevolle spullen in huis zijn. Dan stelt hij voor om langs te komen en de bankkaarten , cash andere dure spullen mee te nemen om in een kluis te steken.

Oplichters doen zich ook voor als een medewerker van de bank of van CardStop. Die merkte op dat er verdachte betalingen gebeurd zijn vanaf de bankrekening. De oplichter stelt voor om langs te komen en samen de rekeningen te blokkeren en je bankkaart te komen ophalen.

Wat kan je doen?

Als je zo een telefoontje krijgt: verbreek het contact. Staat er er zo iemand aan je deur staat: bel onmiddellijk 101 of 112 en laat niemand binnen.

De politie komt nooit om je geld, juwelen, bankkaarten, pincodes of smartphone. Ook je bank zal deze gegevens nooit via de telefoon opvragen. Twijfel je? Bel je bank of de polit

Werd je slachtoffer? Blokkeer zo snel mogelijk je bankrekening en -kaarten en doe aangifte bij de politie. De fraudenummers waarop je je bank 24/7 kunt bereiken, vind je op de websites en apps van de banken en op de website van Cardstop. 

Waarschuw oudere mensen!

Verwittig je ouders, grootouders, familieleden, buren... Aarzel niet om meerdere keren te waarcshuwen, voor oudere mensen is het soms moeilijk te vatten. Zeker wanneer ze worden banggemaakt.

Contactinfo