Brugwachter buddy

Dag brugwachter buddy

Proficiat! Jij waagde de sprong en draagt nu bij aan een meer inclusieve samenleving, door als buddy met één van onze inburgeraars aan de slag te gaan. Dat siert jou. Onze dankbaarheid (van projectcoördinator én inburgeraars) is immens groot!

Om jou nog meer te kunnen ondersteunen in dit avontuur, hebben we deze (besloten) webpagina. Hier vind je up-to-date extra informatie en tips om het contact met je buddy te optimaliseren.

Heb je zelf leuke tips, ervaringen of activiteiten die je op deze pagina wil delen? Aarzel dan niet om ze door te sturen naar de projectcoördinator via aline.vandenbosch@wetteren.be.



Inburgeringstraject en integratie

Wil je weten wat het inburgerinstraject precies inhoudt?

Bekijk het filmpje:

 

Wil je meer weten over het inburgeringstraject?



Wil je meer weten over alle rechten inzake migratie?

Ga dan zeker eens kijken op vreemdelingenrecht.be.

Wat is het verschil tussen een verplichte en een rechthebbende inburgeraar?

Hier vind je een overzicht van wie wel en wie niet verplicht is om een inburgeringstraject te volgen. Wie niet verplicht wordt, heeft er in de meeste gevallen wel recht op. Extra informatie over inburgering vind je hier.

Hoe worden inburgeraars bereikt om deel te nemen aan dit project?

Agentschap integratie en inburgering speelt hierin een belangrijke rol. De trajectbegeleider speelt de namen  van geschikte kandidaten door. De doelgroep is immers zeer gericht: mensen die momenteel in hun inburgeringsproces zitten of dat net hebben afgerond. Dit omdat het een verplicht onderdeel wordt binnen hun traject. Maar we merken ook stilaan een toestroom via andere kanalen (zoals Kind & Gezin, maatschappelijke assistenten, Eigen Dak,..). Ken je zelf mensen die in aanmerking zouden komen, dan mogen deze zeker doorverwezen worden.

 

Toegankelijk taalgebruik

Spreek duidelijk en langzaam, maar blijf natuurlijk spreken

Articuleer goed, benadruk belangrijke woorden en pauzeer tussen de zinnen. Neem je tijd.

Pas op met figuurlijk taalgebruik. Probeer uitdrukkingen en woordspelingen te vermijden:

  • Aan de lopende band wordt beter constant
  • Je zal dat snel onder de knie krijgen wordt beter Je zal dat snel kunnen
  • ’t Is alleszins de moeite waard wordt beter Je moet dat absoluut doen
  • Ik kan daar in komen wordt beter Ik begrijp dat
  • Je ziet wat ik wil zeggen he? wordt beter Begrijp je?

Gebruik geen moeilijke woorden als dat niet nodig is. Gebruik je toch moeilijke woorden, leg ze dan even uit.

  • De geschiedenis of de historiek van deze kerk is interessant.
  • Logistiek betekent de praktische zaken en het vervoer.
  • Voor de aanvang of voor de start.
  • Arbeidsongeschiktheid betekent dat je een tijd niet meer kan gaan werken.
  • Een consultatie of een afspraak.

Ondersteun visueel waarover je praat

Spreek met veel gebaren (pas op met taal- of cultuurgebonden gebaren). Gebruik je mimiek en intonatie. Maak eventueel gebruik van foto’s, prenten of voorwerpen.

Gebruik transparante woorden

  • In plaats van gewoonlijk zeg je beter normaal
  • afzeggen wordt beter annuleren
  • vanzelf wordt beter automatisch
  • Drank is in de cafetaria te verkrijgen wordt beter Je kan iets drinken in de cafetaria.

Vermijd oubollige woorden

  • Zeg als in plaats van indien
  • Krijgen in plaats van bekomen
  • Je moet in plaats van je dient te
  • Moeten in plaats van behoeven

Maak korte zinnen

Pas op met vaktaal

Vermijd onnodig vakjargon. Vaktermen in andere talen: als voor een bepaalde vakterm altijd de Franstalige of Engelstalige term wordt gebruikt zelfs op Nederlandstalig grondgebied, ga dan de vakterm niet onnodig vernederlandsen.

  • In plaats van neuroloog kan je ook specialist in hersenen zeggen.
  • Of terugbetaling in plaats van tegemoetkoming. 

Pas op met spreektaal

Besef dat anderstaligen zinnen zoals ‘Doe da ne keer. Heb de da gezien? Efkes oefenen. Pakt een toespel.’ waarschijnlijk niet zullen begrijpen. Spreektaal is charmant en zeker leerzaam voor anderstaligen, maar doseren is belangrijk.

Vermijd andere talen zo veel mogelijk

Taalleerders willen heel graag hun Nederlands oefenen en vinden het meestal jammer dat Vlamingen zo snel naar het Engels of het Frans overschakelen. Probeer eerst of je kan omschrijven wat je bedoelt met andere woorden.

Vermijd kromtaal

Goedbedoelende Nederlandstaligen beginnen soms zelf gebroken Nederlands te spreken, in de hoop dat anderstaligen hen op die manier beter zullen begrijpen. Bijvoorbeeld Ik geven, jij invullen. Spreek dus liever langzaam, duidelijk, met transparante woorden en in korte, grammaticaal juiste zinnen.

Herhalen, herhalen, herhalen

Zorg zeker dat je voldoende herhaalt. Als Nederlandstalige denk je al snel dat veel herhalen saai is, maar het tegendeel is waar als je de taal nog aan het leren bent.

Hou oogcontact

Als je praat, hou dan oogcontact. Je ziet dan als je gesprekspartner niet mee is en vanaf wanneer hij niet meer kon volgen. 

Vermijd meerdere vragen in één keer

Herformuleer je vragen

Als de anderstalige moeite heeft met antwoorden, formuleer je vragen dan anders.
Open vragen geven de meeste gelegenheid tot spreken. Als blijkt dat de anderstalige niet kan antwoorden op je vragen, formuleer ze dan als een ja/nee vraag.

Wacht op het antwoord

Laat de anderstalige even zoeken. Zelfontdekkend leren duurt langer maar de anderstalige leert meer en onthoudt meer. Als de anderstalige niet direct antwoordt, stel dan eerst enkele bijvragen.

Niet constant fouten corrigeren

Je mag gerust eens een taalfout corrigeren, maar het mag het vlotte verloop van het gesprek niet belemmeren. Geef in eerste instantie een reactie op de inhoud, niet op de vorm. Denk aan hoe kleine kinderen taal leren. Hun ouders corrigeren hen ook niet constant, maar herhalen gewoon wat ze zeggen, maar dan correct zonder de taalfout(en).

Zorg voor een veilig en positief klimaat

Een positief klimaat kan je creëren door de anderstalige te laten weten dat je het apprecieert dat hij moeite doet om het Nederlands te begrijpen en te spreken. Benadruk dat je tijd hebt en dat het helemaal niet erg is dat de anderstalige fouten maakt. Grijp alle gelegenheden aan om de anderstalige aan het woord te laten.

Ga na of men je echt heeft begrepen

bron: www.sameninburgeren.be

 

 

Taalverwerving

Hoe leer je Nederlands als tweede taal?

Tips voor taalstimulering

 

Interessante websites

Taalblad

Taalblad is een e-zine voor wie Nederlands leert. Het is de ideale manier om thuis of in de klas op een (inter)actieve manier je kennis van het Nederlands te onderhouden en uit te breiden. Meer informatie lees je op www.taalblad.be 

Nedbox

NedBox.be is een gratis website waar anderstalige volwassenen Nederlands kunnen oefenen, op een ontspannende manier, waar en wanneer ze dat willen. Op NedBox vinden ze tv-fragmenten en artikels met levensechte oefeningen, zoals een formulier invullen of een geboortekaartje lezen. De website is gericht op een zo breed mogelijke groep: zowel hoog- als laaggeschoolden, zowel digitaal geletterden als digibeten. Op NedBox staan ook handige tips voor lesgevers, begeleiders van praatgroepen etc. Meer informatie vind je op www.nedbox.be.

Nederlands oefenen

Hier vind je tips om gemakkelijk thuis Nederlands te oefenen en kan je ook op zoek naar leuke initiatieven in jouw omgeving om Nederlands te oefenen. https://www.nederlandsoefenen.be/

Goesting in Taal

Maak een echte connectie met je Vlaamse vrienden, collega's en familie door de taal!
Goesting in Taal wil de taalkloof tussen mensen die Nederlands leren en Vlaamse moedertaalsprekers verkleinen door de alledaagse Vlaamse spreektaal ook toegankelijk te maken voor studenten. Zo kan je meer op je gemak zijn in een Vlaamse informele omgeving en kan je meer authentieke gesprekkken hebben!
 

Vertaalwebsites & apps

Meer info over het gebruik van vertaalapps vind je hier.

Gesprekskaarten

Kom je moeilijk tot een (diepgaand) gesprek met jouw buddy? Misschien biedt één van onze boxen met gesprekkaarten wel een oplossing! Je kan ze uitlenen via de projectcoördinator.

 

Mentaal en maatschappelijk welbevinden

Grenzen bewaken

Grenzen stellen

Je zal misschien van de inburgeraar een vraag krijgen om iets te doen, wat je liever zou weigeren. Als je beseft dat je niet op het verzoek wil ingaan maar je durft geen neen te zeggen komt dat vaak door bepaalde gedachten en denkpatronen. Zoals bijvoorbeeld “straks kwets ik hem of wordt hij boos” of  “ik moet goede redenen hebben om neen te zeggen”. Dat soort gedachten zijn meestal niet gegrond. Dus in plaats van ervan uit te gaan dat iemand boos of gekwetst zal zijn kan je jezelf afvragen of dat wel zo is.

Neen zeggen heeft ook te maken met je eigen grenzen stellen. Als de ander iets doet wat je niet prettig vindt dan gaat die persoon over je grenzen. Grenzen zijn persoonlijk en dus voor iedereen weer heel anders. 

Grenzen durven stellen heeft veel te maken met je gevoel van eigenwaarde. Je denkt: “ach toe maar…” of je bent bang dat de ander je niet meer aardig zal vinden als je “neen” zegt. Je gaat dan dingen doen of toezeggen die je eigenlijk niet wilt en zegt zo in feite “neen” tegen jezelf. Goed op je grenzen letten betekent eigenlijk dat je je niet laat manipuleren. Ondanks de waardering die je waarschijnlijk wel krijgt door alle aardige dingen die je voor anderen doet, knaagt er vaak van binnen een gevoel van onvrede. Steeds maar je eigen grenzen laten overschrijden brengt op den duur een hoop stress en frustraties met zich mee. Als je systematisch je grenzen laat overschrijden gaat het plezier van de ontmoetingen verloren. 

Wil je je grenzen 'bewaken'? Stel dan de volgende vragen:

  • Wat wil ik zelf?
  • Wat is voor mij belangrijk?
  • Wat vind ik wel of niet acceptabel van de ander?
  • Wat kan ik aan en wat niet?

Het komt er dus op neer dat als je een vraag krijgt die nogal moeilijk ligt voor jou, je durft neen te zeggen. Hier vind je enkele tips die dat vergemakkelijken:

  • Als je een vraag krijgt, zorg dat je ze goed verstaat.
  • Vraag bedenktijd.
  • Als je neen zegt zal de ander ontgoocheld zijn, toon daar begrip voor.
  • Neen is geen volledige neen, niet altijd en overal.
  • Je hoeft je niet te verantwoorden.

Hoe kan ik op een beleefde manier 'neen' zeggen?

Neen zeggen

Voorbeelden

Zeg neen, kordaat, kalm en met de glimlach, zonder je te verontschuldigen.

Neen, dat kan ik niet doen.

Zeg neen en vertel er gevoelsmatig bij waarom.

Neen, ik heb geen zin om dat te doen.

Neen, ik ben niet klaar om dat te doen.

Zeg neen en geef een alternatief.

Neen, nu niet, maar over twee dagen kan het misschien wel.

Zeg neen, geef vervolgens de reden waarom je neen zegt.

Trap niet in de val van excuses of schuldgevoelens, je uitleg heeft als doel je gesprekspartner inzicht te geven.

Neen, ik kan niet op je vraag ingaan. Ik leg je uit waarom ...

Wees empatisch, leg uit dat je het belang van de vraag begrijpt, zeg dan neen.

Ik begrijp je vraag, ik merk dat het belangrijk is. Ik was er graag op ingegaan, maar kan dat niet.

Zeg ja en leg uit waarom je er nu niet op kan ingaan.

Ja, ik zou je graag helpen. Ik kan je nu niet helpen. Maar ik wil het met plezier volgende week doen.

bron: www.sameninburgeren.be

Infosessie mentaal welzijn 

In deze infossessie leer je meer over het mentaal welzijn van vluchtelingen en vrijwilligers.

 

Padlet mentaal welbevinden bij migratie

Hier vind je meer achtergrondinformatie rond het thema 'welbevinden bij migratie'.

Welbevinden bij migratie

 

Cultuursensitief handelen

Onbevooroordeeld kijken

Omdat beelden vaak zoveel meer zeggen en krachtiger zijn dan woorden...

 

Waar komen vooroordelen vandaan?

Vooroordelen zijn automatische gedragspatronen gemaakt en gekleurd door je eigen wereldbeelden (ervaringen, waarden, interesses, verwachtingen, idealen of zintuiglijkheid) en referentiekader (opvoeding, onderwijs, omgeving, media …). Ze worden ons vaak met de paplepel ingegeven (bv. via straffen en belonen).

Vooroordelen zijn niet gebaseerd op kennis of feiten, maar op veronderstellingen.

Hoe kan ik onbevooroordeeld kijken?

Onbevooroordeeld kijken is het onvoorwaardelijk accepteren en oprecht willen kennismaken met een onbekend iets of iemand.

Volgende aspecten kunnen je daarbij helpen:

  1. Wees je bewust van de subjectiviteit van je wereldbeeld.
  2. Vaak trekken we te snel conclusies op basis van het gedrag dat we observeren. Hou in het achterhoofd dat elk gedrag meestal een positieve bedoeling heeft vanuit de persoon die het gedrag stelt.
  3. Probeer de concrete feiten louter te observeren zonder er meteen een gedachte of afleiding uit op te maken.
  4. Er is zoveel meer dat ons verbindt! Ga op zoek naar de gelijkenissen in plaats van de verschillen.

bron: https://www.armentekort.be/

Omgaan met discriminatie/racisme

Padlet werken aan verbinding

Hier vind je meer achtergrondinformatie rond het thema 'werken aan verbinding door diverssensitief handelen'.

Diverssensitief handelen

 

Registratieformulier buddyactiviteit

Voor een vlotte en goede opvolging vragen wij jullie om jullie om de activiteiten die jullie ondernemen met jullie buddy te registreren. Dit kan eenvoudig online via onderstaand webformulier:

Registratie buddyactiviteit

Het eerste deel is verplicht in te vullen. In het tweede deel kan je nog wat extra informatie kwijt indien gewenst.

 

Algemene activiteitsuggesties

Wat kan ik allemaal doen?

Mogen er ook activiteiten ondernomen worden buiten grondgebied Wetteren?

Kan zeker, onze focus ligt op grondgebied Wetteren. Maar er kan en mag ook gerust uitgeweken worden. Bijvoorbeeld als een sport of activiteit niet aangeboden wordt in de gemeente of indien beide partijen graag andere oorden verkennen.

 

Leuke ervaringen

Getuigenissen van vrijwillige buddy's uit vorige trajecten

  1. Zou je het buddyschap aanraden aan anderen? En waarom wel of waarom niet?
    • Ja, samenwerken aan een betere buurt begint met je buur te leren kennen. Een goed netwerk opbouwen is essentieel voor integratie.
    • Ja, ik vond het een leerrijke ervaring, en ik raad het aan omdat het ook gewoon juist voelt om te doen.
    • Zeker en vast. Je kan eens in de leefwereld van een andere cultuur kruipen.
    • Ja, het is verrijkend. Het draagt bij aan een multiculturele samenleving.
    • Ja, het biedt een kans tot ontmoeting met mensen met een andere cultuurachtergrond.
    • Zeker, het is voor beide partijen zeker een meerwaarde.
    • Ja, het heeft mij als mens nieuwe inzichten gegeven.
    • Leuke ervaring, je leert altijd bij.
  1. Over mijn match
    • Ik was tevreden met mijn match: een vriendelijke dame. Altijd bereid om af te spreken, enkel moest zij rekenschap houden met haar drie kleine kinderen die nog niet zelfstandig thuis konden blijven. Dus het was eventjes schipperen om iets te doen met hen erbij. Communicatie verliep vlot: zij kan al heel goed Nederlands verstaan en spreken maar zij streeft naar perfectie dus daaraan werken wij. Staat ook open om dit te perfectioneren op vanuit verschillende invalshoeken.
    • Mijn buddy wist wat ze wou en ik had de mogelijkheid om hierop in te gaan. Als ze een doel voor ogen heeft wil ze dat ook bereiken en daar heb ik veel respect voor. Ik heb over mijn buddy verteld in mijn omgeving en dit werd positief onthaald. Door te luisteren naar haar verhalen o.a. over haar achtergebleven familie heb ik iets meer begrepen van het leven in Rwanda.
    • Ons buddyschap is gevormd in een periode van verhuis/organisatie e.d..... maar het heeft onze relatie versterkt, het vertrouwen was er al vlug, dankbaarheid zeker maar qua doelstellingen binnen het project integratie kunnen we nog veel stappen zetten en dat willen we allebei, denk ik wel.
    • De start liep vlot en open, maar gaandeweg werd het moeilijker om nog af te spreken (meer éénrichtingsverkeer). Mijn buddy had wel veel aan zijn hoofd toen (gezinshereniging, nieuw werk, ...)
    • Doordat wij goed gematcht zijn geweest en er van beide kanten ook een wil was om het te laten lukken is het (naar mijn mening :-)) allemaal heel vlot gegaan!
    • We pasten ons aan aan elkaar. Soms was het niet evident om ons op dezelfde tijd vrij te maken maar we verwittigden elkaar.
  1. Op welk vlak is jouw buddy het sterkst gegroeid (zelfvertrouwen, zelfredzaamheid, eigenwaarde, spreekdurf, taal, weg vinden naar vrijetijd,...)? Waaraan heb je dat gemerkt?
    • Ze durft al meer Nederlands praten en mailen. Ze werd op het werk geconfronteerd met racisme. Daar was ze niet op voorbereid en dit zorgde voor verontwaardiging. Het is een jammere realiteit, maar ze liet zich niet doen.
    • Ik denk dat mijn buddy zich al beter thuis voelt in Wetteren. Ik ondervond ook een sterke betrokkenheid vanuit haar gezin: haar man, haar zoon en dochter.... Vooral op onze wandelingen kreeg ik verhalen te horen over wat ze meemaakte.
    • Voornamelijk zijn taal is er op vooruit gegaan, maar ik denk ook dat mijn buddy zich ondertussen al heel wat comfortabeler voelt in sociale situaties met meerdere Nederlandstaligen, ondanks het feit dat hij niet alles zal verstaan.
    • Meer zelfvertrouwen en nu alles van huis/school op orde staat, heeft ze meer tijd voor zichzelf. Ze weet goed wat ze wil en kan en onderneemt heel wat. De taal blijft een belangrijk werkpunt.
  1. Wat was jouw tofste ervaring?
    • Hoe zij een flexibele houding aannam om in het nieuwe huis rekening te houden met dingen die goed waren voor hun gezondheid. En de dankbaarheid die zich nu uit in een uitnodiging voor een Afrikaans etentje met de familie. En elke keer haar glimlach te zien en de kinderen die heel gelukkig zijn in hun huis en nieuwe school.
    • Samen met haar gezin koffie drinken en bij haar uitgenodigd worden om couscous te eten.
    • Dat ze volhoudt in haar naaicursus, dat ze daarin heel precies werkt en dat ze straalt als ze haar resultaat kan tonen.
    • Er was een nieuwjaarsfeestje met mijn buddy en zijn familie en vrienden waar ik op uitgenodigd was en dat vond ik heel tof!
  1. Wat neem je mee, heb je geleerd of heeft je het meest verrijkt?
    • Dat je naar mensen moet luisteren en daarvoor de tijd moet nemen. Dat er een gezonde mix mag en kan zijn tussen je eigen cultuur en deze nieuwe waarin je zal leven, maar er moet op een heel duidelijke manier gecommuniceerd worden.
    • Ik zal zeker contact houden met deze dame en haar familie en hoop dat ze verder zelfstandig haar weg vindt hier in onze maatschappij.
    • De gulheid waarmee we ontvangen worden. Ook de kinderen die delen in jou aanwezigheid.
    • De meeste mensen zoeken hetzelfde, ongeacht afkomst.
  1. Wat vind je goed aan de werking? Wat loopt vlot?
    • Je krijgt begeleiding en toch vrijheid. Als je vragen hebt kan je bij de projectcoördinator terecht, maar voor de rest mag je de tijd die je doorbrengt met je buddy zelf invullen.
    • Alles is goed verlopen en ik denk dat dit te maken had met een heel goede match.
    • Back-up van projectmedewerkers, inspiratiemails en whatsapp, groepsmomenten.
    • Ik vond de contactpersoon van de buddywerking heel bereikbaar! :-)
    • Dat de projectcoördinator altijd klaar staat om te helpen indien nodig.
    • Altijd met veel enthousiasme geholpen.
    • Goede communicatie.
    • Duidelijke en open communicatie.
  1. Heb je nog een vraag of opmerking? Wil je graag nog iets kwijt?
    • Ik heb alleen maar lof over dit initiatief en ik hoop dat onze buddy's hierdoor een stuk meer zelfvertrouwen hebben opgebouwd en zich welkom voelen in onze gemeente. En anderzijds hoop ik dat onze gemeente nieuwkomers, en mensen die hier al langer wonen, een plaats gunnen waar ze veilig en tevreden hun leven kunnen uitbouwen.
    • Doe zo voort en laat weten als ik nog eens iemand mag leren kennen.
    • Blij dat ik deel mocht uitmaken van dit project.
    • Zeer goed initiatief, "keep up the good work" !
    • Ik hou zeker verder contact met mijn buddy.

Contactinfo

Contactpersonen

    • Mailbox integratiedienst@wetteren.be