Naar inhoud

Het wapen en de vlag

Bij Koninklijk Besluit van 26 februari 1851 kreeg Wetteren zijn eigen wapenschild met erop de heilige Gertrudis met een staf waarlangs muizen (ratten?) omhoog kruipen, links en rechts geflankeerd door de Romeinse cijfers X en IIII van de familie Vilain XIIII.

Het wapenschild van Wetteren

Een Besluit van de gemeenschapsminister van Cultuur van 5 maart 1985 bevestigt het gemeentelijk wapen en bepaalt het uitzicht van de gemeentelijke vlag:

Het wapen: "in goud een Sint-Gertrudis als abdis in natuurlijke kleur, vergezeld rechts van het Romeinse cijfer X en links van het Romeinse cijfer IIII van sabel, op een losse grasgrond."


De vlag: "twee even lange banen van groen en geel".De heilige Gertrudis

De heilige Gertrudis, geboren in 626, was de dochter van Pepijn van Landen, stamvader van de Karolingers. Haar moeder, de heilige Itta, stichtte in 640 in Nijvel het eerste vrouwenklooster in West-Europa. Gertrudis was er de eerste abdis. Ze overleed in 659.

Gertrudis is heilig verklaard onder meer omdat zij een ridder die zijn ziel had verkocht aan de duivel, het leven redde. Ze hing de duivel op aan een galg. Ze wekte ook een verdronken kind tot leven. En op zee hielp zij haar ondergeschikten op wonderbaarlijke wijze tijdens een storm. De duivel probeerde ook om, in de gedaante van een muis, Gertrudis tot woede te brengen. Op haar bevel echter, moest de muis de draad van een spin afbijten.

De heilige Gertrudis is patrones van de ziekenhuizen, van pelgrims en reizigers die voor een gevaarlijke reis 'Sint Gertrude minne' dronken. Zij is ook helpster tegen muizen- en rattenplagen.

In de 17de eeuw werd Gertrudis drie keer per jaar vereerd: op 17 maart (haar sterfdag), op 3 mei (kerkwijding) en de eerste zondag van september (Wetteren kermis).

Toen in 1664 de relieken van Sint-Gertrudis werden ingehaald, werd Wetteren een belangrijk bedevaartsoord.
Bedevaarders uit het omliggende en ook uit het Land van Waas, lieten water uit de bron van de pastorij wijden om het tegen koorts te gebruiken. Of ze strooiden aarde van het kerkhof uit op het land of in huis als remedie tegen ratten en muizen.


De familie Vilain XIIII

De familie kwam in het bezit van de heerlijkheid en parochie Wetteren in 1576. Toen verpandde Filips II de heerlijkheid aan Maximiliaan Vilain van Gent, graaf van Izegem, baron van Ressegem, heer van Kalken, Sint-Jans-Steen…


De Fransen schaften het feodaal stelsel af. De familie Vilain verdween daarmee echter niet van het Wetterse toneel. Burggraaf Charles Joseph Vilain XIIII was burgemeester tussen 1803 en 1809. Charles Hypolite Vilain XIIII was burgemeester van 1822 tot 1873.

De vlag van Wetteren