Naar inhoud

Nieuws

Open Monumentendag in Wetteren

Woning Famelaer - Kerckaert

Op zondag 10 september vieren we Open Monumentendag. Net als de rest van Vlaanderen toont Wetteren ook ditmaal het beste wat het te bieden heeft.

 

De Van Hauwermeirsmolen, een levende watermolen.

Begeleide rondleidingen van 10-18 uur in de werkende watermolen.
3 molenaars zijn op post en malen met de kracht van het water het graan.

Verkoop van op molensteen gemalen rogge,-tarwe,- spelt en gerst en diverse bloemsoorten.

Niet te missen:

- Luchtige lezing “Boer, molenaar, bakker: het herontdekken van brood zoals het hoort te zijn”door Stef Mintjens.
- Workshop brood bakken.
Daarna leer je in een workshop brood- en koekjesdeeg maken van molensteengemalen meel.
Het geurige gerezen brood wordt gebakken in de houtoven van Eva Samyn.

Kinderen bakken cowboybrood op het open vuur.

De watermolen is toegankelijk voor rolstoelgebruikers.


Het glas van het Posthotel

Op openmonumentendag worden vier originele gerestaureerde glasramen in lood van het Posthotel onthuld.

Om 14h is er live muziek door Kasper De Moor (zanger van Dorian and the Grays) die in première zijn eigen nummers komt spelen.

Het posthotel werd omstreeks 1887 gebouwd in opdracht van de heer Polfliet en werd van meet af aan ingericht als café-hotel. Een gevelsteen in de achtergevel draagt het jaartal '1887' en de naam van de bouwheer. De bakstenen straatgevel wordt gekenmerkt door een monumentale inrijpoort en vier licht getoogde deurvensters.

Allerhande omkadering en nevenactiviteiten worden voorzien. Wie meer wil weten, moet vooral afkomen en het zelf aanschouwen.


Provinciaal domein Den Blakken

De bekendste groene plekjes in Wetteren zijn ongetwijfeld het provinciaal domein Den Blakken en het aanpalende stuifduinengebied. Den Blakken is een 9,7 ha groot park rond de statige villa 'Les Mélèzes' (De Lorken). De tuin werd aangelegd naar plannen van Wim Vidts, tuinarchitect en leraar aan het Scheppersinstituut te Wetteren.

Het domein is uitgebouwd tot promotiecentrum voor de Wetterse sierplanten- en rozenteelt. In het midden van de negentiende eeuw werden in Wetteren de eerste boom- en plantenkwekerijen opgericht onder impuls van Adolf Papeleu. In goed 150 jaar hebben de Wetterse kwekers een niet te evenaren hoeveelheid kennis en kunde opgebouwd.

Den Blakken omvat een aantal thematuinen waarin zowat alle planten aan bod komen die de kwekers uit Wetteren en omgeving produceren. Een rosarium en een doolhof, samengesteld uit verschillende soorten haagplanten, zijn maar twee van de vele ontdekkingen. Van op het terras van brasserie Villa Wetthra heb je een schitterend uitzicht op het domein.


Meer info: www.uitinwetteren.be en 09 366 31 04


Datum van het bericht: 30-07-2017